Редактор: Александър Дечевe-mail: [email protected]Кадър: БТВ Доцентът по конституционно право Атанас Славов и адвокатът

...
Редактор: Александър Дечевe-mail: alexander_dechev_petel.bg@abv.bgКадър: БТВ Доцентът по конституционно право Атанас Славов и адвокатът
Коментари Харесай

Изготвилите доклад за политическа корупция у нас: Има активност, но без видими резултати. От 40 случая има 3 осъдителни присъди

Редактор: Александър Дечев

e-mail: [email protected]

Кадър: БТВ

 

Доцентът по конституционно право Атанас Славов и юристът и някогашен прокурор Андрей Янкулов изготвиха мониторингов отчет на Антикорупционния фонд за битка с политическата корупция в България. Те са изследвали 40 случая с български политици, които са били съдени по сходни обвинявания. Периодът е за последните 5 години.

" Активност без забележими резултати е заглавието на отчета ни. Това е и нашето мнение за обстановката. Виждаме доста показни акции, доста следствия, интензивност има, само че какъв е действителният резултат? Това е за нас словосъчетанието - без забележими резултати. На процедура проучването ни демонстрира, че по основни индикатори ние  не се борим дейно с политическата корупция. За разлика от други закононарушения, които засягат по-ниските равнища на държавната власт или засягат някаква битова престъпност ", сподели Атанас Славов в студиото на предаването " Лице в Лице " по БТВ.

" Изследвали сме 40 случая в този отчет, които са най-знакови по отношение на политическа или хипотетична политическа корупция, или изказвания за такава. Защото някои са завършили с оправдателна присъда. Половината лица, включени в отчета, са членове на държавното управление, на Народното събрание, някогашни министри, зам.-министри - Христо Бисеров, Симеон Дянков, Трайчо Трайков, всичките някогашни министри от Реформаторския блок, които бяха с повдигнати обвинявания. Бившите министри на енергетиката Петър Димитров, Румен Овчаров, които бяха с обвинявания за АЕЦ Белене. Техните случаи също са включени в нашето проучване. От всички тези 40 случая все още влезлите в действие неоправдателни присъди има по три случая, дефинитивно завършили. Има и пет, които не са завършили дефинитивно, делата са на втора или трета инстанция. Въпросните три присъди са две условни санкции отнемане от независимост и едното е административно наказване санкция. Става дума за някогашната председателка на Софийски градски съд Владимира Янева и по нейното дело е с административно наказване санкция някогашният началник на дирекция Вътрешна сигурност в Министерство на вътрешните работи Тодор Костадинов. Третият случай е на някогашния ръководител на комисията за определяне и попречване на спор на ползи Филип Златанов. С тефтерчето. С условно наказване отнемане от независимост е той. Осъден е и на трите инстанции. Безпротиворечиво е възприета фактическата конюнктура, че е отговорен, само че е с условно наказване. Нямаме дейно наказан за политическа корупция по тези случаи, които сме разгледали, който да би трябвало да влезе в пандиза ", сподели Янкулов.

" Искахме да дадем една оценка на действителното положение на случаите на политическа корупция, а то е, че няма неоправдателни присъди, че влезлите в действие оправдателни присъди са два пъти повече от неоправдателните. Съдът е установил, че се касае за изначално несъставомерни обвинявания. Тоест, това, което е било разказано в обвинителния акт изначално не съставлява закононарушение, а не, че да вземем за пример се касае за някакъв друг прочит на доказателствата от прокуратурата или от съда, или пък някакви доказателства, в допълнение събрани в правосъдна фаза, които са обърнали хода на делото. По-скоро се касае за случаи, което изначално е установено от съда - че в действителност закононарушение осъществено няма ",  добави той.

" Когато някои съдии се държат като прокурори, а прокурори се държат като служители на реда, това към този момент е неприятно за самата правосъдна власт. Смесването на функционалностите в така наречен профилирано правораздаване, този обвинителен уклон, когато става дума за лица, които са от опозиционни партии, които показват сериозно отношение към властта под една или друга форма, даването на невиждано високи присъди за някакви корупционни закононарушения, които не са изцяло потвърдени, като Иванчева, те слагат под въпрос специализираността на тази правосъдна система в действителност да правораздава, съгласно правилата на правото. А не просто нарочените от властта хора да бъдат вкарвани в пандиза. Така че за мен като разтеглим малко подтекста е - първо, имаме ли потребност от тези профилирани институции, които от ден на ден работят като извънрледни институции. Водят се по друг метод делата, по-голяма е наказателна принуда, която се слага ", разяснява още Славов. 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html.

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР изявления в уеб страницата Petel.bg

" Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и безмълвни могат да бъдат водени като овце на кръвопролитие . " Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не основава ненужно напрежение и да не нарушава главните полезности, върху които се крепи Европейски Съюз.

Личните свободи, като ценене на персоналния живот, независимост на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са предпазени с Хартата на главните права на Европейски Съюз.

Неспазването на тези правила подкопава устоите и разяжда като недоброкачествен израстък ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е предпазена и обезпечена от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за съблюдаване на предписанията и ограниченията, само че посредством осъзнатост, а не посредством упорито всяване на суматоха и боязън.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и рисково е потреблението на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на организация "Една Жена Каза ". Търсете първоизточника извора на информацията в непознатите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в непознатите медии.

Те постоянно търсят сензации и драматизъм, тъй като, за разлика от множеството медии в България, се намират в действителна пазарна конкурентна среда и тематиката "Ковид 19 " им носи преимущество над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разсъдъка си, а не на страстите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически ползи или желае да ви осведоми въз основата на научни експертни данни и числа.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР